Menu Sluiten

Er zijn vele vertalingen van ubuntu mogelijk, waaronder:

 • Eén-zijn
 • Menselijkheid tegenover anderen
 • Ik ben omdat wij zijn
 • Menselijk worden door anderen
 • Een veel gebruikte definitie van ubuntu is “het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt”.
  Een langere definitie, zoals gebruikt door Aartsbisschop Desmond Tutu (1999): “Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.”

  Ubuntu voor iedereen!

  Ubuntu Filosofie

  De filosofie van Ubuntu gaat over alle maatschappelijke onderwerpen zoals onderwijs, wetenschap, gezondheid, poitiek, geldsysteem (of juist niet). Het is de maatschappij waar wij naar onderweg zijn. De weg ernaartoe vraagt een mentaliteits verandering. De verandering dat de mens weer op de eerste plaats staat en niet het geld of het nummertje. De principe’s van het recht op gratis, ja gratis!…basisbehoeften van een mens. Dat zijn:

  • Gezond eten
  • Een goed plaats om te wonen
  • Werk waarin eigen keuze’s en creativeit kan worden gelegd, zonder de druk van geld
  • Vriendschappen en relaties
  • Gezondheidszorg
  • Onderwijs

  Dat is nog eens iets anders dan hoe we nu leven. Maar waar veel mensen eigenlijk naar hunkeren. Dat is nog eens iets anders dan steeds maar meer winst en groter. Geluk ligt in de eenvoud.

  Vrije Energie

  De energie op deze aarde is van iedereen. Toch claimen een aantal mensen dat die energie van hen is en dat wij daarvoor moeten betalen. Maar we hebben daar al voor betaald. Door belasting te betalen hebben we al de gereedschappen en gebouwen betaald waarmee de energie gewonnen wordt, en nu moeten we er ook voor betalen!?

  Vrije energie betekent dat niemand van ons hoeft te betalen vor energie. En echte vrije energie betekent dat we het uit de aarde en of cosmos halen. Zonder misbruik van de aarde, zonder uitbuiting. Zonder dat we naar schaliegas moeten boren. Waar we de gevolgen niet van weten maar doen alsof we dat wel weten. En het meest fantastische drog argument is wel dat het geld oplevert. Wij als mensheid zijn al sinds Nikola Tesla in staat om gratis energie op te wekken. Zonder olie, zonder gas, ja zonder zonnepanelen!

  Dus vrije energie is:

  1. dat het gratis is voor iedereen
  2. dat het gewonnen wordt zonder enige vorm van uitbuiting
  Nikola Tesla en Vrije energie

  WITHOUT the need for coal, oil or gas!!!!!!!

  En Nikola Tesla was niet de eerste de beste…

  Energiemaatschappijen

  Stel dat we dat in ons schuurtje uit zouden vinden. Je gaat naar de Gamma en koopt voor 50 euro wat onderdelen en je bouwt je eigen vrije energie generator. We zullen het zien, je gelooft het niet? In ieder geval is dat het failliet van de energiemaatschappijen. Het is Ubuntu en dat is bedreigend voor het hele systeem. Omdat Ubuntu geen systeem is. Het wemelt op het internet van de indianenverhalen over vrije energie. Als je het kaf van het koren scheidt blijkt dat er een fiks aantal alternatieven zijn om enorm veel brandstof te besparen…en niet eerst gaan gillen dat het allemaal niet waar is…onderzoek het! Ubuntu staat ook voor openheid…onderzoek het!

  Geld

  We zijn met z’n allen wijsgemaakt dat geld ooit is ontstaan omdat dat het ruilen zo makkelijk maakt. Het aloude voorbeeld van appels die rot worden en dat je dan geld krijgt om later te ruilen. Dat klopt niet, geld is ontworpen om de mens als slaaf te behandelen.

  Slavernij van vroeger

  Moderne Slavernij

  We moeten 40 uur werken voor een loon om ons dagelijks eten te kopen, onze huur te betalen, onze verplichte zorgverzekering te betalen. En ga zo maar door. Door die druk zijn we niet vrij om te doen waar we gelukkig van worden en waar we energie van krijgen. We moeten doen wat we niet willen, zakken vullen van anderen. Akkoord gaan met wetten en bedrijfsvisies waar we eigelijk niet me eens zijn. Wat we willen is werk waarin we ons eigen unieke kwaliteit kunnen gebruiken, onze creativiteit, waar we geluk en voldoening in vinden. DAT is vrijheid.

  Elke kwaliteit is gelijk

  Een ieder van ons heeft zijn kwaliteiten, de ene kan goed schoonmaken en de ander kan goed leiding geven. Maar in Ubuntu is het niet zo dat de leidinggevende kwaliteit meer betaald moet worden dan de schoonmaak kwaliteit. Er is geen kwaliteit van de ziel die meer waard is dan een andere. Dat meer en minder waard, is een egocentrisch verhaal, niet gebaseerd op gelijkheid. De smoes van:”Ja maar, die manager heeft nu eenmaal verantwoordelijkheid voor zijn werknemer en moet dus meer betaald worden.” Nee, dat heet gewoon:”een groot ego.”

  Basisinkomen

  Een basisinkomen is een stap in de goede richting, maar het einddoel van Ubuntu zal toch zijn om het hele geldsysteem af te schaffen. We kunnen gewoon krijgen wat we nodig hebben. Het kan toch niet zo zijn dat je honger moet lijden omdat je geen geld hebt om je eten te kopen. Wat is nu belangrijker? De menselijke waarde of het hebben van geld?
  Om dan in ieder geval de stap verder te willen ondersteunen is hier de link voor het ondertekenen van de petitie voor een europees basisinkomen: Petitie europees basisinkomen. Meer informatie over het basisinkomen vind je hier.

  Geld als middel tot slavernij